woensdag 28 februari 2018

Heen en weer

Waar de uitdrukking "ergens het heen en weer van krijgen" vandaan komt ? Nou de persoon die dat verzonnen heeft had vast kippen in een echte winter. Wat doe je in een echte winter als je kippen hebt ? Nou vooral goed voeren en het heen en weer krijgen.

Theater
Maar voor je het heen en weer krijgt bedenk je je dat je hun kammen en lellen met vaseline moet insmeren. Ik dacht daaraan toen ik al in bed lag, maar ik was vanochtend niet vroeg genoeg. Als het donker is zijn kippen mak, zodra de koperen ploert boven de kim is zitten ze vol leven. Dus alle kippen het hok in, luikjes dicht en de kippen 1 voor 1 vangen zodat je hun kammen en lellen in kunt smeren. Kipje klaar, kipje naar buiten - volgende. Toen we klaar waren zei Hubby G, nu zal de eierproductie wel helemaal ontregeld zijn. Maar niets van dat alles, zelfs de huidige vorst heeft de eierproductie niet lamgelegd, nee straks is het Pasen en gaan ze in staking.

IJs
In het kippenhok is het niet zo koud als buiten, maar misschien is dat gevoelsmatig. In het hok waait het niet en als het zonnetje schijnt voelt het al een stuk warmer aan dan buiten, maar ondanks dat blijft het drinkwater van de kippen niet dooi. Dus 1 drinktoren bij de kippen en 1 binnen en die dan steeds omwisselen terwijl je het heen en weer krijgt. De waterbak van de krielen bevriest nog sneller want die hangt in weer en wind. Dus uit de doos reserveonderdelen heb ik de extra fonkelnagelnieuwe drinktoren opgevist, zodat we ook hier steeds kunnen wisselen. De drinktoren buiten bevriest, terwijl de bevroren toren binnen dooit en wij het heen en weer krijgen.
 

Geen opmerkingen: