maandag 8 juni 2020

Experiment

Afgelopen week heb ik een experiment gedaan, op mezelf dus dat moet kunnen. Sinds ik met een fitbit verbonden ben én ik op weg ben naar een lichtere versie van mijzelf, heb ik eigenlijk altijd geprobeerd om mijn stappen te halen. Of stel ik haal dan geen 10.000 stappen, dan haal ik meestal wel de drie trainingen per week. Vorige week leek dat opeens niet te lukken, tot ik me bedacht dat het als experiment wel eens kon.

Regel
Als de uitzondering, die de regel bevestigt - zoiets. Gedurende het afvallen heb ik drie doelen in mijn achterhoofd, het eerste doel was min 4,5 kilo en het tweede doel was dagelijks nog eens 5 kilo minder meezeulen. Het derde doel is eigenlijk, ja hoe zal ik dat zeggen, ik weet niet eens of ik daar wel heen wil - het is het gewicht dat ideaal is bij mijn lengte. Maar daar hoef ik nog niet over na te denken omdat het tweede doel net buiten bereik blijft. Ik kan het ruiken, ik kan het haast aanraken, maar ik ben er net niet. Omdat het de hele maand Mei buiten bereik bleef had ik iets anders voor mezelf bedacht, als ik dan niet verder afviel dan wilde ik eigenlijk wel iets minder spek en iets meer spieren.

Dertig
Mijn vetpercentage lag in mei tussen de 32 en 33 procent en dan zit ik dus wel in de blauwe zone, maar dan wel bovenin die zone. Als je niet oplet kukel je er zo weer uit. Dus wat doet 1 week slabakken met je, geen enkele dag je 10.000 stappen halen, geen enkele training halen ? Alhoewel ik wel drie keer een utoeb yoga klas gevolgd heb, maar daar ligt de fitbit niet wakker van - dan noemt hij geen training. Wandelen, grasmaaien, zwemmen of een langer stuk fietsen - ja daar vindt hij wat van, maar yoga - nee.

Slapjes
Kijk dit is natuurlijk een huis, tuin en keuken experiment maar feit is dat ik aan het eind van de week, slapjes en sikkeneurig was. En erger nog, ik had het koud - nou als ik ergens sikkeneurig van kan worden dan is het daar wel van. Vorige week liep ik in totaal 47.672 stappen, de week daarvoor haalde ik nog 75.094 stappen - de fitbit vond niets goed genoeg als training, terwijl hij de week daarvoor nog 4 dagen met een training telde. Het gewicht deed niet veel, min 3 ons terwijl het gewicht in vet 8 ons steeg en ik 1 kilo spiermassa kwijtraakte. De rekenaars onder ons, die 1 ons missen moeten dat zoeken in de afronding die de weegschaal onzichtbaar doet. Voor de spieren is de conclusie duidelijk use it or lose it.
 

Geen opmerkingen: