dinsdag 27 augustus 2019

Middagmaal

Het middagmaal onder de loep, 1 beker volle melk, 2 sneetjes brood, meestal 1 met hartig en 1 met zoet, half plakje roggebrood met een torentje basterdsuiker erop. Tijdens het lezen van "Hoe word je 100" was ik eerst van volle melk naar halfvolle melk overgestapt. Als je het hele boek gelezen hebt stap je vervolgens weer over op volle melk - het is duidelijk dat niet alles zwart-wit is. Het is me echt een raadsel hoe die goeroes denken dat het voor de gewone man een eitje is om gezond te eten. De informatie is te verwarrend en vaak tegenstrijdig.

Smaak
Wat overduidelijk verkeerd is, is natuurlijk het torentje basterdsuiker op het roggebrood. En hoe lekker ik het ook vind, basterdsuiker echoot mijn jeugd, ben ik overgestapt op 1 lepeltje honing. Kaas op brood moet kunnen en die tweede boterham dan ? Nou zal ik heel eerlijk zijn, mijn smaak was de laatste tijd toch al aan het veranderen - ik vond de chocopasta of hazelnootpasta al niet zo lekker meer als eerder. Ik bewandel voor het zoete broodbeleg momenteel een tussenweg, een maak-eerst-alles-op pad, ik smeer pindakaas. Pindakaas met stroopwafel uit de pindakaaswinkel, die vast te zoet is - maar ik smeer dit tot het op is en zie dan wel verder. Een uitstel tot ik een beter plan bedacht heb.

Mueslibol
Meestal eet ik twee boterhammen, maar op de zwemdagen eet ik 1 boterham en 1 mueslibol. En omdat ik de mueslibollen net als het brood zelf maak, weet ik ook wat erin zit. Ik ben begonnen met een basisrecept, maar ik vond ze te "rozijn-erig" daarnaast zit er in gedroogde vruchten veel suiker. Op de verpakking van de rozijnen die ik gebruik staat dat er 72,8 gram suiker in 100 gram rozijnen zit, volgens goegel zit er maar 59 gram suiker in rozijnen - hoezo verwarrend ? Dus ik heb het vruchtgehalte teruggebracht en in plaats daarvan meer noten aan het deeg toegevoegd. Ik ben nog niet helemaal tevreden, maar het gaat de goede kant op.

Brood
Sinds ik er echt tijd voor heb én echte bakvormen heb, maak ik zelf brood - alleen op vakantie laat ik dat los. Ik ben een fan van Arden en heb via haar blog brood leren bakken, en ik heb mijn dankbaarheid betuigd door ook haar broodbakboeken te kopen. Mijn eigen recept is een mengelmoes, er zit een deel Arden en een deel eigen bedenksel in. Voor een deel gebruikte ik altijd nog een broodmix, maar na het zien van deze documentaire is dat recept ook op de schop gegaan. Zou ik dan echt een midlife crisis hebben ?
 

Geen opmerkingen: