donderdag 3 juli 2014

Vraatschade

Een moestuin is echt iets voor masochisten. Jij doet je stinkende best en de andere inwoners van jouw tuin profiteren mee zonder ook maar een keer dankjewel te zeggen. Tegen het geknaag van de konijnen zet je er een stukje gaas omheen. Tegen de muizen kun je weinig doen en verder heb je allerlei vage kevers en slakken die in het donker, als jij nietsvermoedend een tukje doet, fijn jouw moestuin bezoeken. Dit jaar heeft nog geen enkele komkommer het gered om groter dan de pink van een kabouter te worden.

Vogels
En dan hebben we het nog niet over de vogels gehad. Wist ik veel dat kauwen, gaaien, eksters en kraaien verzot op tuinbonen en erwtjes zijn. Dus tegenwoordig hebben we een hele stellage om de bonen heen, waar iedereen meewarig naar kijkt. Als je moet kiezen tussen een lelijk bouwsel in de moestuin of geen verse kapucijners, doe mij dan maar een lelijk bouwsel. Op de foto zie je een tuinboon, die zo nodig aan de andere kant van het net wilde groeien. Die is door een bonenliefhebber vakkundig als ware het een sardineblik geopend - yum. Maar de meeste tuinbonen waren toch voor ons !

Dubbele boerenwitte
De meeste fruitbomen zijn te groot om te beschermen, dus daar hebben de vogels vrijspel. Af en toe zie je een kraai met een onrijpe peer in de bek wegvliegen, wat moeten ze ermee vraag ik me dan af.
We hebben een dubbele boerenwitte pruim, de vruchten ervan zijn heel lang heel wit en oninteressant voor de vogels. Maar er zat toch aardig wat aan, dus heb ik hubby G. gevraagd of daar geen net overheen kon. De stellage is niet eens zo heel lelijk geworden, eerder kunstig ! Eind juni beginnen de vruchten te kleuren, geel met een perzikkleurig blosje, zo mooi. Ja natuurlijk, lekker zijn ze ook anders had er ook geen net overheen gehoeven.

Geen opmerkingen: