maandag 14 september 2015

Leerschool #5

Testamenten ooit gemaakt worden ingehaald door de tijd. Als ik die reclamespotjes hoor over ga eens naar de notaris, want uw testament kan wel eens over zijn t.h.t. datum zijn - denk ik altijd - ja doei. De wetjes zijn weer veranderd en dat is een mooi moment om de burgers weer eens wat geld uit de zak te kloppen.

Knip
Oudere testamenten bevatten soms listigheidjes vooral op het punt van hoe voorkom ik dat de erfgenamen zich blauw betalen aan erfbelasting. Maar de belastingdienst was dat zat en heeft op een bepaald moment bepaalde constructies als "verboten" gekwalificeerd. Dus al heeft de notaris ooit iets leuks voor je bedacht, jammer maar helaas - de schoorsteen van BV Nederland moet wel roken. Vaak is dit een renteconstructie over het erfdeel, als dit boven een bepaald percentage komt wordt dit percentage door de belastingdienst geknot. Als je veel langer leeft dan je partner loopt dit bedrag behoorlijk op, het kan zelfs zo ver gaan dat de nalatenschap van de langstlevende daardoor "negatief" wordt. Als je dan met meer erfgenamen bent, wat moet je dan doen ? Als je goed met elkaar kunt doe je niet moeilijk en verdeel je wat er wel is. Als er hommeles is aanvaard je beneficiair en op die manier blijft er nog minder over, wat een gedoe.

Onderhoud
Dus ja, stel je hebt een testament en het is al wat ouder - haal je kop uit het zand en lees het eens door. Bedenk wat je eigenlijk zou willen en ga weer eens naar de notaris voor een onderhoudsbeurt aan je laatste wil. Denk maar zo, een auto moet ook eens in de zoveel tijd naar de garage.
 

Geen opmerkingen: