woensdag 22 februari 2017

Dagje uit

We gaan een dag op stap, gewapend met de voordeeluren-kaart met de trein. En het was de juiste dag voor een dagje museum, druilerig en regenachtig. We gaan naar Zwolle, van te voren hebben we gekeken waar we heen gaan. Toch handig al die bloggers, die vertellen waar je in hun stadje goed terecht kunt of wat je per se zien moet.

Waanders
We gaan als eerste naar Waanders in de Broeren, een enorme boekhandel annex lunchroom in een oude kerk. Na een groot stuk worteltjestaart en koffie en T klimmen we helemaal naar boven, daar sta je dan met je neus op het dakgewelf en dan naar beneden loeren naar al die boeken. Dan rustig steeds een etage lager, steeds kijken of er nog iets van je gading is.

Museum
Daarna door de regen naar het Stedelijk museum, eerst dwalen door het Drostehuis. Als je op de begane grond naar de vloer kijkt, zie je heel scherp de grens tussen baas en personeel van marmer gaat het plots over in estrikken. Onder de woning ligt een jaloersmakende grote kelder, en je kunt ook naar boven met een weinig chique trap, dat verbaasde me - ik heb overal gekeken of ik ergens een showtrap zag, maar die is er blijkbaar niet. Na wat gedronken te hebben in het museumcafé, hebben we als laatste de zalen bekeken in het nieuwere gedeelte van het museum. In de filmzaal werd ik treurig en onpasselijk, dus snel verder.

Met zo'n enorm kunstwerk heb je een zaal snel vol, welgeteld hingen er drie stukken allemaal van Veronique Schrama. Je kunt het zelf nog tot 7 mei 2017 gaan bekijken. In het drostehuis maakte ik nog een close-up foto van een schilderij van Piet Zwiers. Zie de strepen van de kwast, zie al die kleuren door elkaar en van een afstand zie je de harmonie - de harmonie van de natuur.

Geen opmerkingen: