2 jaar geleden zaaide ik voor het eerst courgettes en ze deden het enorm goed, te goed. Courgette is een veelzijdige groente, je kunt er soep van maken, het kan in de pastasaus, je kunt het koken, bakken, frituren, je kunt er brood mee maken of aardappelkoekjes. En er zijn vast nog wel wat andere mogelijkheden te bedenken, maar de courgettes kwamen me na een tijdje de neus uit. Toen moest er echt iets anders verzonnen worden.
Internet
Lang leve het wereldwijde web, daar vond ik een recept om van courgettes zoetzuur te maken. Op dezelfde site staat trouwens ook een recept voor courgette kruidkoek en brownies met courgette. Dit recept heb ik als basis gebruikt, de benodigde kruiden hielden me eerst nog tegen. In een Duitse supermarkt vond ik gurkengewürz van Ostmann, dit is simpelweg een kruidenmix voor bij je zure bommen. De aanwijzingen op het zakje heb ik gemengd met het basisrecept en zo verander ik iets meer dan 2 kilo courgettes in zes halve liter potten met eigengemaakte courgette zoetzuur.
Eigenwijs
Mijn eigen wijze recept
Het 1e deel volgt het recept van "koekje van eigen
deeg", het 2e deel volgt het recept van het zakje kruiden. Daarna kook je de
potten dicht 15 minuten op 90 graden C.
Voor 6 halve liter
tulp weckpotten;
2,25 kilo courgettes
4 grote uien (of een x
aantal kleintjes)
6 eetlepels zout
Courgettes schoonmaken,
kop en kont en lelijke stukjes van het velletje eraf snijden. De courgettes eerst in
vieren snijden en dan plakjes van ongeveer een centimeter maken. Zelf snij ik
de zaadlijsten er niet uit, alleen als de courgette erg dik geworden is.
De courgette per kilo
in een mepal kom doen en er twee uien en 3 eetlepels zout bij doen, deksel
erop. Dit dan eens in de zoveel tijd schudden, zeker een paar uur – een dag is
soms makkelijker.
Inmaakkruiden voor augurken
(8,5 gram)
6 laurierblaadjes
halve liter azijn (5%)
halve liter water
125 gram suiker
1/2 theelepel zout
*** overdenking ***: Ik denk dat i.p.v. een
halve liter azijn/water, 4 dl ook voldoende is
Potten en deksels afwassen,
ringen koken, courgettes/uien afspoelen, in iedere pot een laurierblaadje leggen
en een afgestreken (grote) theelepel inmaakkruiden toevoegen. De afgespoelde
courgettestukjes over de potten verdelen.
In een pan de azijn,
water, zout en suiker koken. Dit mengsel gebruik je om de potten tot de rand te
vullen (neus dicht). Ring & deksel erop, afsluiten en in de weckketel 15 minuten op 90
graden dicht koken.
Deze 15 minuten is een
compromis tussen wat in het weckboek staat (20 minuten) en het dicht koken van
potten voor jam (10 minuten). Als je
potten met een schroefdeksel zou gebruiken, zou je ze niet dichtkoken en dan
blijft het ook goed.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten