dinsdag 19 mei 2015

Taube

Op zaterdag valt me een duif op, hij scharrelt langs het kippenhok - een postduif. Met de vorige postduif is het niet goed afgelopen, dus ik hou angstvallig onze jager in de gaten. Maar onze jager is moe van nachtelijke avonturen en slaapt een gat in de dag.

Kip
Zo rond de kippenren komt altijd wat voer terecht en dat is natuurlijk kaassie voor zo'n vermoeide wedstrijdduif. Ondertussen sta ik doodsangsten uit, we hebben niet alleen een kat, maar er komen hier ook geregeld roofvogels buurten. Straks moet ik weer uit gaan leggen dat duifje dood is. 's Avonds jaag ik hem de nok van de schuur op zodat hij iets veiliger is en we halen de kat zondag al weer vroeg naar binnen.

Koffie
Ik ga op visite en neem mee, twee dozen eieren in de fietstas en een doosje met een duif onder de snelbinder. Opa helpt me - hij houdt de duif voor me vast zodat ik de ringen goed op de foto kan zetten, ik snap niet precies wat erop staat - maar zo kan ik het in ieder geval nalezen. Ik neem de duif over en gooi hem in de lucht, als een pijl uit een boog schiet hij weg, cirkelt bovenover en is verdwenen. 's Middags zit hij op de nok van het kippenhok, brave duif, maar het was de bedoeling dat je naar je echte baasje zou vliegen.

Zoektocht
Ik zoek op internet en denk de duiveneigenaar gevonden te hebben, maar helaas, het blijkt geen Nederlandse maar een Duitse duif te zijn. Wederom een korte nacht voor ons echte huisdier.
's Ochtends scharrelt taube gezellig met twee plaatselijk houtduiven op de oprit rond - het moet niet gekker worden. Terwijl ik de kippen voer komt er een door een kraai achterna gezeten buizerd overvliegen, die duif is overduidelijk niet veilig hier. Ik besluit een poging te wagen om hem te vangen, maar hij/zij is nergens te vinden. Ik loop terug naar huis en zie dat op de verdieping, de vensterbank gedecoreerd wordt. Ik rammel met een bekertje voer en na wat moed verzamelen vang ik de duif.


255
Nu ik de duif gevangen heb meld ik hem bij de Duitse Verein aan, maar het gaat me niet snel genoeg, wat moet ik in hemelsnaam met een duif ? Ik kijk of het nummer op de ring een telefoonnummer is, daar lijkt hel wel op. Ik bel, twee keer krijg ik in gesprek en de volgende keer krijg ik het antwoordapparaat. Ja hallo hier Holland en in mijn beste Duits vraag ik of ik teruggebeld kan worden. Ik besluit dat als mijn beste Duits niet goed genoeg is dat we vanavond 10 km de goede richting op fietsen en de duif daar dan opnieuw vrijlaten. Nog maar 250 km, gewoon de bordjes Denenarken volgen en dan voor de Waddenzee de landing inzetten. 

Baas
Duitsland belt en noemt twee ringnummers van duiven, die nog niet thuis zijn. Als ik hem het ringnummer vertel wordt het een beetje stil, die duif is al vijf weken weg en hij had hem eigenlijk al opgegeven. Ik stel voor dat ik 10 km de goede kant op fiets en de duif daar vrijlaat, hij heeft daar wel vertrouwen in en ik hoop op het beste. Het waait aardig en de duif zou op weg naar huis wind mee hebben, wij daarentegen hebben op weg naar huis wind en regen. Ik droom over duiven, 's ochtends denk ik ook de vleugelslag van een duif te horen. Volgens hubby G is dat geen droom, het is een goede postduif - hij weet alleen niet meer waar zijn huis woont.
 

1 opmerking:

Anoniem zei

een demente duif, kan dat ook al ...