zaterdag 18 juni 2016

ISBN 9780241203613 - In order to live van Yeonmi Park

Altijd maar die eeuwige nieuwsgierigheid, ben jij niet benieuwd hoe de mensen in Noord-Korea leven ? Zo'n land met een gordijn eromheen, zo'n land in mist gehuld ? Zo'n land waarvan je alleen foto's van een leider, militaire parades en een bezoekende Dennis Rodman ziet. Maar hoe leven de gewone mensen achter dat gordijn ?

Vluchten
Yeonmi Park is inmiddels internationaal bekend als iemand, die voor de vrijheid van haar volk strijdt en lezingen over het leven in Noord-Korea geeft. In dit boek beschrijft ze 21 jaar van haar leven, de eerste dertien in haar vaderland, haar vlucht, de jaren in China en het wennen in Zuid-Korea.

Ongelooflijk
De controle die ze in Noord-Korea over je hebben, hoe jouw leven geregeerd wordt is als iets uit een boek van George Orwell. Wat mij vooral raakte was de honger, die de mensen lijden - toen ik 's avonds mijn bord vol schepte voelde ik me toch wat ongemakkelijk. Dagelijks hoor je berichten over mensensmokkelaars, die voor grof geld mensen naar Europa smokkelen. Yeonmi Park beschrijft welke prijs je moet betalen als je zonder enig geld uit Noord-Korea komt, van de ene hel kom je in de andere. In China zijn Noord-Koreanen vogelvrij, ze worden verhandeld als slaven, uitgehuwelijkt of komen in de prostitutie terecht. Je kunt je niet weren, want als je door de politie opgepakt wordt sturen ze je terug naar Noord-Korea zodat ze je daar kunnen heropvoeden.

Denken
Eenmaal in Zuid-Korea moest Yeonmi leren denken, niet leren wat het enige juiste antwoord was, maar echt denken - cogito ergo sum. Alle ingeprente feiten loslaten en jezelf opnieuw uitvinden. In Noord-Korea was ze een niemand, 1 van de velen - nu ze in Zuid-Korea is kennen ze haar ook in Noord-Korea en wordt ze in propaganda filmpjes als leugenaarster afgeschilderd. Big brother is watching you.
 

Geen opmerkingen: