vrijdag 17 juli 2015

Wilde zwijnen

Na 3 weken broeden, zou er een kuikentje uit een kippenei moeten klimmen. We zijn met tien eieren begonnen, 1 is er gesneuveld en op de dag voordat het zover is verdwijnt er nog 1 spoorloos.

Half
Ook is een van de eieren op een vreemde manier open, een kuiken hakt normaalgesproken het dopje van de schaal en klimt er dan uit. Maar bij dit ei ligt gewoon 1 flank helemaal open, hoe dat nou gebeurd is het is een raadsel. Na een halve dag aanzien, doe ik iets wat volgens de boeken niet mag, ik pel het ei verder open. Maar de kloek snapt er niets van en het lijkt niet goed te gaan, dus zetten we zwaarder geschut in. We rollen het verlengsnoer uit, zoeken de warme lamp op en maken voor het kuiken een privĂ© sauna.


Wakker
Om tien voor vijf 's ochtends zijn we wakker, in pyjama en met een nachtlampje gaan we naar het kippenhok. Het solo kuiken leeft en er zijn ondertussen vier kuikens zelfstandig uit het ei gekropen. Wikken en wegen. We doen de warme lamp uit en verhuizen de kloek, de kuikens en de resterende drie eieren naar het "alleen op de wereld" kuiken. De kloek gaat zitten, de kuikens kruipen onder haar rokken en wij gaan weer naar bed. Als ik later ga kijken zijn ook de laatste kuikens uit het ei gekropen.

Geel
De kuikens zijn nu net uitgekomen op de dag dat onze logee weer naar huis gaat, maar ze kan ze nog zien. Ze zijn niet geel zegt ze, nee ze zijn niet geel het zijn kleine Zorros met zo'n streep om de ogen. Ze hebben een tekening die je ziet bij wild - het zijn geen kuikentjes, het zijn jongen van een wild zwijn.
 

Geen opmerkingen: