Ik ben gewoon een leek, geen notaris of advocaat en ongetwijfeld zullen op enig moment de regeltjes weer veranderen en misschien heb ik het ook wel verkeerd begrepen. Dit is mijn Jip en Janneke van wat ik de laatste tijd en na het overlijden van mijn vader opstak. Waar waren we gebleven - o ja bij een halfje bruin volkoren. Het halfje bruin volkoren wordt ook wel de legitieme portie of het legitieme genoemd. De legitieme portie is de helft van wat je zou erven, dus als de langstlevende de pijp aan Maarten geeft en je bent met zijn tweeën, dan is dat een kwart (de helft van de helft).
Schenken
Bij leven kunnen ouders (met de warme hand) schenken. En je denkt misschien dat je als volwassene vrij bent om te kiezen wie je wat geeft en hoeveel. Fout gedacht. Nou ja fout gedacht, als je kinderen hebt en vooral als je het ene kind meer geeft dan het andere. Nou ja misschien niet fout, als je het ene kind meer geeft omdat hij of zij altijd voor je klaar staat. Maar dat is ook geen schenken, schenken is iets geven zonder dat er een tegenprestatie tegenover staat.
Ongelijkheid
Dan is er ook nog de ongelijkheid tussen familie en derden, dat vind ik ook zo'n moeilijk te begrijpen Nederlandse kronkel. Als je 5.000 euro aan de buurman geeft en dat is langer dan 5 jaar geleden dan is de buurman buut vrij. Als een van de kinderen ooit 5.000 euro gekregen heeft en de andere kinderen worden daardoor benadeeld in zijn of haar legitieme portie, dan moet er alsnog geld boven tafel komen. Wat is het verschil tussen een buurman en een kind ? De bloedband en een periode van 5 jaar.
2 opmerkingen:
Wat zou je dan moeten doen?....
Zorgen dat het niet te bewijzen is dat die gift plaatsgevonden heeft.
Elke week pinnen en dan 100,- meer dan nodig is.
Die 100,- stop je in een ouwe sok en aan het eind van het jaar kun je 5000,- euro met de warme hand geven.
Zo zie je maar weer. De ene ambtenaar (belasting) bedenkt iets en dat strookt niet met het beleid van de ander (veiligheid) dat mensen niet zoveel contant geld in huis moeten hebben.
Het gaat niet om de hoogte van het bedrag, ook niet in hoe veel delen je het geeft, zelfs niet om hoe je het geeft. Mij werd gewoon duidelijk dat je volgens het erfrecht kinderen niet mag benadelen of alleen maar tot op zekere hoogte. Als je dat (on)bewust gedaan hebt, kan er na de dood nog een vervelende situatie ontstaan. Als je weet dat dat kan gebeuren, dan kun je in ieder geval proberen om dat voor te zijn.
Een reactie posten