donderdag 10 september 2015

Leerschool #3

Als je een testament maakt en je wilt een executeur aanwijzen, denk dan heel goed na. Denk vooral goed na als er al verstoorde relaties binnen de familie zijn. Kijk, jij hebt uiteindelijk nergens last meer van, dood is dood, maar denk ook aan diegenen die achterblijven.

Sterren
Executeurs zijn net hotels, ze hebben tegenwoordig sterren. Met 1 ster regel je alleen de begrafenis of crematie. Met twee sterren staan de erfgenamen tijdelijk buiten spel, de executeur mag/moet de nalatenschap (volgens de regels) afhandelen. Drie sterren, dan heb je extra bevoegdheden, dit lijkt mij de optie die je moet kiezen als 1 van jouw kinderen ooit "toedeloe" geroepen heeft en ergens op een berg in Tibet zit. Of alleen in het geval dat je wilt dat de anderen hun deel krijgen en niet hoeven te wachten tot de verloren zoon of dochter gevonden is.

Hommeles
Als er al hommeles in de tent is, bedenk dan wie je het aan wilt doen om executeur te zijn. Want laten we wel wezen, de erfgenamen kunnen behoorlijk wat vragen van een executeur. Denk maar zo, 1 gek kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden. Als er onvrede, argwaan of jaloezie in de familie rondwaart, dan kan het zo maar gebeuren dat de executeur overstroomt wordt door een golf van eisen. Niet alleen inzicht in de huidige stand van zaken, maar ook over het verleden. Nou ben ik zelf nooit zo'n voorstander van geld naar een notaris dragen, maar in deze gevallen zou het toch mijn voorkeur hebben. Of in ieder geval een onpartijdige executeur, het hoeft natuurlijk niet per se een notaris te zijn.
 

Geen opmerkingen: