zaterdag 12 juli 2014

Moestuin #28

Een moestuin is een vat vol met tegenstrijdigheden. Aan de ene kant heb je bloei, aan de andere kant verval. Je oogst, maar je zaait en plant ook weer.

Paars
Paprika's delen het vak van de tomaten en aardappels. De aardappels hebben het zo'n beetje gehad en laten hun moede loof hangen. Terwijl de paprika's net zo'n beetje beginnen. De zelf gezaaide paprika's laten nog op zich wachten, maar de in het tuincentrum gekochte paarse paprika hangt al vol met dit soort mooie vruchten. Het enige minpunt dat ik ontdekken kan, is de kleur - is dit paars ? Het is op het zwarte af met hier en daar een spoor groen. En er bestaat nog steeds niet zoiets als geurfotografie, de geur die van die paprika afkwam - echt hemels.


Wortels
En nog zo'n plaatje waar de geur jammer genoeg ontbreekt. Vers getrokken wortels ruiken zo lekker, beetje aarde er nog aan, het groen een beetje gekneusd, dat haalt een supermarkt worteltje echt niet. Even boenen met een harde borstel en ze kunnen zo de pan in. Dat zijn nou goede redenen om een moestuin te hebben, nou ja alleen als je ook echt van wortels houdt.

Wieden
Hoe weet je hoe de moestuin er voorstaat, ga onkruid wieden. Van een afstand zien de tomaten er uit als een fleurig groen bos, van dichtbij zie je dat er al tomaatjes aan zitten en je nodig dieven moet.
Uit de verte zie je dat het loof van de aardappels afsterft en het oogsten dichterbij komt. Hier en daar ligt een aardappel bloot, dat is niet de bedoeling en ik dek er een tiental toe met een schepje aarde. En terwijl je vak voor vak wied, krijg je weer meer feeling met je moestuin.
 

Geen opmerkingen: