maandag 15 december 2014

Nieuwe bezems

We hebben een grijze container voor het restafval. We hebben een groene container en een composthoop voor het GFT. We hebben een blauwe box voor het klein chemisch afval. Glas gooi ik in de glasbak, kleren in de kledingcontainer en het oud papier wordt elf keer per jaar opgehaald door plaatselijke verenigingen. Een keer per jaar kun je je oud ijzer brengen naar en ten behoeve van een school in een gat verderop. En iedere twee weken mag je als plastic hero een of meer zakken aan de weg zetten.

Nieuwjaar
Maar er is een nieuw jaar in aantocht en dus nieuwe ideeën en nieuwe regels. Alles wat al in de plastic hero zak mocht mag volgend jaar aangevuld worden met M&D. De M staat voor metalen - conservenblikjes, drankblikjes, deksels en aluminium schaaltjes. De D staat voor drankkartons - de pakken waar melk, soep en frisdrank in zit.

Twijfel
De eerste twijfelgevallen zijn er al. Plastic folie met zo'n glimmende binnenkant, b.v. een chipszak - rest ? Ik haal de nietjes uit de kalender - rest ? Het plastic bakje met crème fraîche is leeg, mag die metalen bovenkant eraan vast blijven zitten - scheiden in plastic & rest ? Het zal me een jaar van afwegingen worden. PMD is in Vlaanderen al langer bekend, maar in Nederland mag er meer divers plastic in terwijl er in Vlaanderen meer divers metaal in mag, over de drankkartons zijn we het wel eens.

Afweging
Is het nog zinvol om een vuilnisbak in de keuken te hebben en een aparte zak voor plastic ? Antwoord: nee. We hebben de vuilnisbak gisteren geleegd, schoongeboend en vandaag heb ik hem met knip en plakwerk omgedoopt tot PMD-bak. Het ziet er best kek uit, maar eerlijk gezegd vind ik PMD klinken als een enge ziekte.
 

Geen opmerkingen: